Wydawca treści
Opieńkowa zgnilizna korzeni „Armillarioza” – Armillaria sp.
Odwiedzającemu Polskie lasy, opieńka kojarzy się przede wszystkim z późnojesiennym grzybobraniem. Do koszyków grzybiarzy trafiają wtedy całe wiązki owocników zebranych zarówno z leśnego podłoża jak i zamierających pni drzew. Ten należący do rodziny Physalacriceae grzyb podstawkowy, na spodniej stronie kapelusza zaopatrzony jest w blaszki zaś jego trzon (poza A. tabescens) przyozdabia pierścień. Leśnicy dostrzegając niewątpliwe walory kulinarne owocników opieńki, patrzą na nią jednak głównie przez pryzmat wyrządzanych w lesie szkód.
Opieńkowa zgnilizna korzeni zwana również Armillariozą (od łacińskiej nazwy rodzaju „Armillaria”) jest przez większość czasu grzybem saprotroficznym żyjącym w środowisku leśnym. Jej strzępki przerastają olbrzymie połacie leśnej gleby i znajdujących się na niej szczątków roślin drzewiastych. Drobne włoskowate fragmenty grzyba (strzępki) wrastają do wnętrza zalegających na dnie lasu gałązek, oraz martwych korzeni i konarów czerpiąc z nich substancje odżywcze. Często jednak strzępki trafiając na żyjące drzewa w różnym wieku, stają się patogenem, który uśmierca ofiarę, aby móc rozwijać się dalej na jej obumarłych szczątkach.
Kompleks opieńkowy, czyli kilka występujących w naszym kraju gatunków omawianego grzyba (przede wszystkim A. mellea oraz A. ostoyae) doprowadza do zamierania zarówno drzew pojedynczych jak i całych grup. W naszych warunkach klimatycznych Armillarioza atakuje wszystkie gatunki drzew leśnych preferując świerka, sosnę, jodłę i brzozę. Oczywiście w pełni zdrowe drzewa wykazują większą odporność dzięki różnym naturalnym mechanizmom obronnym. Wszelkie zaburzenia takie jak susze, uszkodzenia pni drzew czy też uszkodzenia ze strony owadów sprawiają, że rośliny stają się łatwym łupem tego groźnego grzyba.
Objawy chorobowe
Opieńka największe szkody wyrządza na uprawach leśnych i w młodnikach. Objawami jej wystąpienia jest na początku opóźnienie rozwoju oraz więdnięcie świeżych pędów. Następnie można zaobserwować szybkie przebarwianie się igliwia na rudo. Na spękaniach kory w okolicy szyi korzeniowej występują wycieki żywicy, zaś po zdjęciu kory można dostrzec grubą warstwę białej grzybni wachlarzowato-dłoniastej. Korzenie poprzerastane są czarnymi sznurami grzybniowymi (tzw. ryzomorfy) oraz oblepione mieszanką gruntu i żywicy wyciekającej z pnia. Ostatecznym dowodem obecności grzyba są wyrastające jesienią w okolicy i na powierzchni martwych roślin owocniki.
Zwalczanie
Walka z Opieńkową zgnilizną korzeni w praktyce leśnej sprowadza się przede wszystkim do profilaktyki i ograniczania jej skutków. Leśnicy kładą duży nacisk na dopasowywanie gatunków sadzonych drzew do konkretnych miejscowych warunków siedliskowych. Wybierane są sadzonki najlepszej jakości, w pełni zdrowe. W celu zmniejszenia ryzyka infekcji unika się sadzenia gatunków bardziej podatnych szczególnie iglastych w miejscach gdzie wcześniej rosły drzewa liściaste. Stosuje się też zróżnicowane składy gatunkowe, aby utrudnić rozprzestrzenianie się grzyba w środowisku. Na terenach, na których stwierdzono wcześniej obecność opieńki przygotowanie gleby ogranicza się do działań punktowych, czyli tzw. „talerzy”. Wynika to z faktu, że uszkodzenie znajdujących się w glebie ryzomorf zwiększa ich potencjał infekcyjny.
W użyciu są również preparaty biologiczne na bazie innych grzybów (Phlebiopsis gigantea oraz Pleurotus ostreatus), którymi zasiedla się pozostające na zrębach pniaki. Wykorzystywana jest tu zasada naturalnej konkurencji pomiędzy wykorzystanymi w preparatach grzybami a opieńką. Posmarowane preparatem pniaki są zasiedlane przez pożądane w lesie grzyby, które zabezpieczają przed wniknięciem strzępek opieńki a tym samym ograniczają jej rozwój na danym obszarze. Niestety jak wszystkie preparaty biologiczne wymagają one odpowiedniej wilgotności i temperatury zaś ich skuteczność uzależniona jest od warunków pogodowych.
Rdza gruszy - utrapienie działkowców i sadowników
Rdza gruszy – Gymnosporangium sabinae (Diks.) Wint.
Wiosna rozkwitła nie tylko w lasach ale również w sadach i na działkach. Po okresie przymrozków które dały się w tym roku we znaki sadownikom, tym bardziej cieszą zawiązujące się owoce z nieprzemrożonych kwiatów. W tym okresie, szczególnie na amatorskich działkach gdzie nie stosuje się zabezpieczenia chemicznego drzew, można spotkać objawy pewnej choroby o ciekawym cyklu rozwojowym.
Rdza gruszy to choroba powodowana przez patogena grzybowego Gymnosporangium sabinae. Jeszcze na początku ubiegłego wieku była w naszym kraju ciekawostką i rzadkością. W ostatnich latach coraz częściej jednak spotykana jest w polskich sadach oraz na działkach, szczególnie w amatorskiej przydomowej hodowli. Przedmiotem ataku są liście oraz przy zaawansowanej infekcji również owoce, ogonki liściowe a czasem nawet pędy gruszy. Organizm rośliny zostaje silnie osłabiony zaś jakość owoców znacząco spada.
Objawy chorobowe.
Dzięki swoim charakterystycznym objawom, trudno pomylić ją z innymi chorobami. Na wierzchniej stronie liścia gruszy pojawiają się pomarańczowe lub żółtawe plamy z licznymi czarnymi kropeczkami. Z początku plamy na liściach są pojedyncze, z czasem występują grupowo na całym drzewie. Od spodu tworzą się narośla ze stożkowymi wypustkami. Wyrostki te o długości 3-4 mm i średnicy ok. 1mm to tzw. ecja, czyli skupiska zarodników grzyba.
Przebieg choroby
Rdza gruszy jest grzybem dwudomowym. Do swojego rozwoju potrzebuje gruszy oraz Jałowca sabińskiego (Juniperus sabina) który jest żywicielem pośrednim. Niektóre źródła podają że może występować również na innych gatunkach jałowca prócz jałowca pospolitego (Juniperus comunis). Powstające najczęściej w sierpniu na spodniej stronie liści, żółtawe ecja wytwarzają zarodniki grzyba – tzw. ecjospory. Zarodniki infekują jałowiec i na nim wytwarzają skupiska zarodników przetrwalnikowych w formie fantazyjnych żółtopomarańczowych poduszeczek i stożków. W tej formie grzyb zimuje. Wiosną na jałowcu powstają zarodniki podstawkowe które infekują pąki liściowe gruszy.
Zapobieganie i zwalczanie
Ponieważ rdza gruszy jest grzybem dwudomowym, najlepszą metodą zapobiegania jego wystąpienia jest usuwanie żywiciela pośredniego czyli jałowca sabińskiego. Szczególnie trudne jest to w przypadku amatorskiej uprawy w przydomowych ogrodach lub na działkach gdyż zarodniki mogą rozwijać się na jałowcach rosnących u sąsiadów, nawet u tych dalszych. Dodatkowo zalecane jest jesienią dokładne grabienie liści i ich palenie. Zabiegi chemiczne wykonuje się wiosną. Pierwsze opryski przeprowadza się na pękające pąki, aż do końca okresu kwitnienia z częstotliwością co 5-10 dni. Ewentualne kolejne zabiegi w późniejszym okresie należy powtarzać rzadziej, co 10-14 dni.
Grzyby patogeniczne w uprawach leśnych.
Zamieranie wierzchołków pędów sosny ( Sphaeropsis sapinea )
Grzyb ten do niedawna figurował na liście kwarantannowej. W chwili obecnej jest grzybem powszechnym jak osutka. Jest oceniany jako mniej agresywny niż jego rasa na zachodzie Europy. Grzyb ten poraża pączki. W pierwszych fazach rozwoju hamuje rozwój, niszcząc pęd poniżej wierzchołka w tym wszystkie igły w strefie porażenia. Grzyb nie atakuje strzałki.
W drzewostanach patogen ten występuje powszechnie na końcach pędów sosny - zahamowany w rozwoju i zamarły przyrost dość wyraźnie odróżnia się od zdrowej części pędu. Porażenie grzybem następuje na młodych jeszcze nie zdrewniałych pędach. W szkółkach na sadzonkach sosny objawia się przechylaniem wierzchołka sadzonki i parasolowatym kształtem igieł opuszczających się ku dołowi. Grzyb chętnie poraża drzewka przenawożone azotem, dlatego też niekiedy stwierdza się masowy pojaw w szkółkach produkujących sadzonki kontenerowe. W 2009 r. na terenie RDLP Warszawa wystąpiła silna epizoocja grzyba na sośnie kontenerowejw szkółce oraz na uprawach.
Najnowsze aktualności
Polecane artykuły
Chrabąszcze
Chrabąszcze
Zagrożenie od chrabąszczowatych na terenie RDLP Łódź. Biologia
i ekologia Melolontha spp.
Owady żerujące na korzeniach drzew i krzewów, a zwłaszcza pędraki chrabąszczy majowego i kasztanowca, ze względu na wyrządzane miejscowo duże szkody, są przedmiotem zainteresowania leśników tutejszej Dyrekcji od dawna. Stosowane metody ochronne i hodowlane zaczęły zawodzić, a powierzchnia szkód powodowanych przez pędraki zaczęła szybko wzrastać. Zjawisko nabrało charakteru klęskowego, zagrażając aktualnie trwałości lasu na terenie siedmiu nadleśnictw RDLP Łódź (Brzeziny, Spała, Skierniewice, Smardzewice, Opoczno, Piotrków, Przedbórz, Wieluń i LZD Rogów) na powierzchni ok. 60 tys. ha.
Pod względem systematycznym rodzaj Melolontha – chrabąszcz zaliczany jest do rodziny Scarabaeidae – poświętnikowate, Rząd Coleoptera – chrząszcze.
Zarówno chrabąszcz majowy jak i kasztanowiec są rozpowszechnione na terenie całej Polski. Większość autorów zaznacza jednak, że chrabąszcz majowy występuje liczniej na południowym zachodzie i zachodzie Polski preferując tereny otwarte (grunty porolne wśród kompleksów leśnych, obrzeża lasów), natomiast chrabąszcz kasztanowiec jest liczniejszy w północno-wschodniej części kraju
i zdecydowanie preferuje tereny leśne. W wielu przypadkach , tak jak to ma także miejsce na terenie lasów RDLP Łódź, oba gatunki funkcjonują jednak równolegle na tym samym terenie.
Chrabąszcze majowy i kasztanowiec są do siebie bardzo podobne pod względem morfologicznym, zaś w stadium larwalnym są praktycznie dotychczas nierozróżnialne. Pędraki obu gatunków charakteryzują się tym, że dwa równoległe rzędy krótkich mocnych kolców, ustawione prostopadle w stosunku do szczeliny otworu odbytowego, sięgają wyraźnie poza pole oszczecone pokrywające analną część sternitu.
Wymiary pędraków chrabąszczy mieszczą się w następujących przedziałach:
Stadium larwalne |
Długość ciała w mm |
Szerokość głowy w mm |
L I |
10-28 |
2,5 |
L II |
29-38 |
4,0 |
L III |
39-65 |
6,5 |
Cechami pozwalającymi na odróżnienie osobników dorosłych obu gatunków są:
- u chrabąszcza majowego ( Melolontha melolontha L.) – brak przyciemnienia brzegów pokryw i zakończenie odwłoka czyli pygidium w postaci tępego kolca,
- - u chrabąszcza kasztanowca ( Melolontha hippocastani F.) - przyciemnione brzegi pokryw, pygidium na końcu rozszerzone i zakończone „guziczkiem".
Rójka chrabąszcza kasztanowca zaczyna się o co najmniej kilka dni wcześniej niż chrabąszcza majowego. Samce (obu gatunków) wychodzą z zimowisk o kilka dni wcześniej od samic. W warunkach Polski u obu gatunków dominuje generacja czteroletnia ale w szczególnych warunkach jest możliwe przedłużenie lub skrócenie rozwoju o jeden rok. U obu gatunków kończąca czułki wachlarzykowata buławka jest u samców znacznie większa, zbudowana z 7 płatków, a u samic mniejsza i 6-cio płatkowa.
Chrabąszcz majowy - Melolontha melolontha L.
W Polsce występuje głównie w południowo-zachodniej i zachodniej części kraju oraz lokalnie także w centrum i na wschodzie. Najchętniej zasiedla gleby gliniasto-piaszczyste i piaski drobnoziarniste o wilgotności 6-7% i temperaturze 17-20°C w sezonie wegetacyjnym. Występuje na siedliskach borów świeżych, mieszanych i lasów liściastych, najczęściej unika olsów i borów suchych.
Na wiosnę po rozwoju liści na drzewach (gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm wynosi 9-14 °C ) owady dorosłe opuszczają kolebki poczwarkowe, w których zimowały. Przypada to zwykle na pierwszą połowę maja, na godziny zmierzchu. Jako pierwsze pojawiają się samce, w kilka dni później samice. Lot wieczorny składa się z dwóch wyraźnych faz: w pierwszej chrząszcze kierują się w stronę najwyższego punktu zarysowującego się na jasnym nieboskłonie - są to pagórki, wzgórza lub kępy wysokich drzew, tam zataczają koła i lot wkracza w drugą fazę: wyszukiwania miejsc do żerowania, a następnie do składania jaj. Żer uzupełniający prowadzą chrabąszcze na liściach drzew liściastych, głównie na dębach, brzozach, owocowych, rzadziej ogryzają kwiatostany na modrzewiu i sośnie. W warunkach silnie przegęszczonej populacji, tak jak to ma miejsce w RDLP w Łodzi, można zaobserwować, że żer jest prowadzony na bardzo szerokiej gamie gatunków (wierzby, osika, jawor, jarząb, igły modrzewia , nie wykluczając nawet egzotów takich jak sumak octowiec). Lot godowy o opisanym przebiegu jest powtarzany codziennie przy dobrej pogodzie
a szczególnie wówczas, gdy wieczory są ciepłe. Żer uzupełniający i regeneracyjny jest intensywny i rozrzutny. Często można obserwować, zwłaszcza gdy rójka jest silna a drzew liściastych mało, że są one szybko pozbawiane liści, których resztki
w dużych ilościach leżą na ściółce leśnej lub glebie. W ciągu dnia chrząszcze są odrętwiałe i masowo pokrywają drzewa żywicielskie trzymając się liści i pędów skurczonymi odnóżami. Rójka i składanie jaj trwa około 30-40 dni, po czym chrząszcze giną.
Chrabąszcz majowy składa jaja głównie na terenach otwartych, a więc także
w szkółkach i uprawach, przy czym wybór miejsc otwartych jest tu potęgowany ciepłą pogodą. Gdy maj jest chłodny, to znaczna część jaj może być składana także pod okapem drzewostanów. Jaja składane są w kilku złożach, po 10-30 sztuk w każdym, w glebie na głębokości około 10-30 cm, w odstępach kilkudniowych. Samica składa łącznie do 70 jaj. Jaja są białe, owalne w zarysie i początkowo mają średnicę około 1,5 mm, następnie w wyniku silnej higroskopijności powiększają się one trzykrotnie
i przybierają kulisty kształt. Wylęg pędraków następuje po 4-6 tygodniach. Przebywają one wówczas wspólnie w wierzchniej warstwie gleby i odżywiają się martwymi, drobnymi szczątkami roślin oraz najcieńszymi korzonkami różnych roślin zielnych. W pierwszym roku nie wyrządzają szkód w szkółkach i uprawach. Zimują
w głębszych warstwach gleby. Zasięg pionowej migracji zależy od temperatur zimowych, zwykle sięga 60-80 cm. Na wiosnę po odmarznięciu gleby, gdy jej temperatura osiągnie + 7 o C, pędraki wędrują ku powierzchniowej warstwie gleby
i kontynuują żer pobierając podobny pokarm jak poprzednio, ze wzrastającym udziałem żywych drobnych korzeni. Na przełomie czerwca i lipca następuje pierwsze linienie. Pędrak w drugim stadium larwalnym odżywia się korzonkami drzewek ogryzając na nich delikatną korę. Szkody powiększają się po drugim zimowaniu,
a dokładnie po drugim linieniu, które następuje późną wiosną w trzecim roku życia larwy. W tym czasie obgryzane są grubsze korzenie, a zjadane w całości małe korzonki siewek i sadzonek. Wreszcie następuje trzecie zimowanie, potem bardzo intensywny żer pędraków i ostatnie linienie, które ma miejsce na przełomie czerwca
i lipca. Bezpośrednio po nim pędraki przemieszczają się na głębokość 20-50 cm
i przepoczwarczają w kolebce poczwarkowej uformowanej w glebie. Po 6 tygodniach w kolebkach pojawiają się postacie dorosłe chrabąszczy, które pozostają aż do wiosny w glebie. Przypadki wylotu chrabąszczy na jesieni są wyjątkowe i wiążą się
z okresami niezwykle ciepłej pogody o tej porze roku. Owady chronią się następnie do gleby i zimują.
Generacja chrabąszcza majowego w Polsce jest więc w zasadzie 4-letnia
z dość wyraźnie wyznaczonymi dla danego obszaru latami rójki. Populacje chrabąszcza o tym samym rytmie rozwojowym nazywa się szczepami. Rytmika rójek ulegać może jednak zakłóceniom, zarówno z uwagi na możliwość długiego, pod wpływem niekorzystnych warunków meteorologicznych, 5-letniego rozwoju, jak
i obecności na danym obszarze okresowo słabszych szczepów, które z kolei
w korzystnych warunkach mogą uzyskiwać przewagę ilościową nad szczepem uważanym za główny. Przy 5-letniej generacji larwy III stadium żyją dwa lata.
Głównymi czynnikami biotycznymi ograniczającymi populację chrabąszcza majowego są choroby bakteryjne i grzybowe (biała i różowa muskardyna) i choroba
z Lorch. Choroby te rozwijają się jednak przy wysokim zagęszczeniu populacji chrabąszcza i w sprzyjających warunkach meteorologicznych. W latach rójkowych chrabąszcze są zjadane przez szpaki, drozdy, lelka kozodoja, pustułki, sójki i inne ptaki owadożerne średniej i dużej wielkości, a także przez nietoperze. Tępicielami pędraków są ryjówki, krety, dziki, borsuki i inne kręgowce. Pasożyty pędraków
w naszych warunkach są rzadkie, należą do rodzin podwijkowate - Tiphiidae oraz rączycowate - Tachinidae. Pędraki są także żywicielami charakterystycznego pasożytniczego robaka z rodzaju Psammomennis.
Pędraki chrabąszcza majowego podobnie jak i chrabąszcza kasztanowca są niezwykle groźnymi szkodnikami szkółek i upraw. Szczególnie duże szkody wyrządzają w terenach o specyficznej konfiguracji krajobrazu, gdzie bory sosnowe
z domieszką dębu sąsiadują z dużymi obszarami wylesionymi - zrębami, haliznami
i płazowinami. Przy masowych pojawach zagrożone mogą być nie tylko szkółki
i uprawy leśne, lecz nawet młodniki, w których żer pędraków prowadzi do silnego osłabienia drzew i ich zaatakowania przez szkodniki wtórne. Żer dorosłych postaci na liściach ma mniejsze znaczenie, choć chrabąszcz może okazać się także liczącym się szkodnikiem młodników dębowych.
Chrabąszcz kasztanowiec - Melolontha hippocastani F.
Ogólny przebieg rozwoju tego gatunku i zestaw jego wrogów naturalnych jest podobny jak u chrabąszcza majowego. Różni się jednak rozmieszczeniem geograficznym i wymaganiami ekologicznymi. Występuje głównie w północno-wschodniej i wschodniej części kraju, gdzie ma 5-letnią generację. Występuje też w części centralnej, a lokalnie także w Wielkopolsce, gdzie ma generację w zasadzie 4-letnią. Optimum ekologiczne znajduje w borach świeżych, także w ich najuboższych facjach, charakteryzujących się dużym udziałem wrzosu w runie. Zasiedla nie tylko tereny otwarte, ale i zalesione, chętniej bowiem składa jaja pod okapem drzewostanu. Jest więc w Polsce bardziej niż chrabąszcz majowy związany
z biotopami leśnymi. Preferencja do zasiedlania terenów częściowo otwartych, np. silnie przerzedzonych drzewostanów i gleb suchych, wzrasta u szczepów występujących bardziej na północy i maleje ku południowi.
Wyciąg z Instrukcji Ochrony Lasu
1.1. Kontrola występowania szkodników korzeni
§ 19
Celem kontroli liczebności szkodników korzeni w glebie jest:
a) uzyskanie informacji o zagrożeniu szkółek i upraw przez następujące gatunki szkodników: pędraki chrabąszcza kasztanowca i majowego, guniaka czerwczyka, wałkarza lipczyka, ogrodnicy niszczylistki, listnika zmiennobarwnego, jedwabka brunatnego, larwy (drutowce) i kluki oraz inne gatunki występujące regionalnie, uznane przez właściwy terytorialnie ZOL za stanowiące zagrożenie dla produkcji szkółkarskiej, zakładanych i istniejących upraw, młodników lub drzewostanów starszych,
b) ustalenie lat rójek chrabąszczy lub innych gatunków szkodników w poszczególnych rejonach kraju w celu podjęcia działań ochronnych,
c) ustalenie obszarów stałych pędraczysk.
§ 20
Kontrolę występowania szkodników korzeni wykonuje się (z zastrzeżeniem § 23 pkt 2) dla następujących kategorii gruntów:
a) przeznaczonych pod szkółki, plantacje nasienne i plantacyjne uprawy nasienne,
b) przeznaczonych pod zalesienia, w roku poprzedzającym założenie uprawy,
c) corocznie w szkółkach leśnych, na kwaterach przewidzianych do bieżącej produkcji oraz na których stwierdzono szkody,
d) na zrębach bieżących, haliznach i płazowinach na rok przed ich odnowieniem, ale jedynie dla tych kompleksów leśnych, w których są rejestrowane szkody powodowane przez pędraki w uprawach,
e) w istniejących uprawach i plantacyjnych uprawach nasiennych, w których występują szkody powodowane przez pędraki,
f) w drzewostanach przewidzianych do wyrębu, ale jedynie w kompleksach leśnych, w których są rejestrowane szkody powodowane przez pędraki w uprawach,
g) w szczególnych przypadkach, na powierzchniach wskazanych przez ZOL.
§ 21
1. Zasadniczą kontrolę występowania szkodników korzeni wykonuje się w okresie od 15 sierpnia do 30 września.
2. W okresie wiosennym, do końca kwietnia, wykonuje się kontrolę uzupełniającą, mającą na celu potwierdzenie zagrożenia na powierzchniach, na których mogło zimą nastąpić rozrzedzenie populacji, oraz na gruntach, które nie zostały objęte zasadniczą kontrolą występowania szkodników korzeni.
3. W obszarach stałych pędraczysk i na terenach podejrzanych o występowanie chrabąszczy nadleśnictwo powinno corocznie przeprowadzić obserwację rójki. Obserwacje należy udokumentować, podając obręb, oddział, gatunek owada oraz stopień nasilenia rójki wg skali:
a) 1 – występowanie pojedyncze,
b) 2 – występowanie wzmożone,
c) 3 – występowanie masowe.
Niezwłocznie po zakończeniu obserwacji dokumentację przesyła się do odpowiedniego terytorialnie ZOL.
§ 22
1. Na terenach przeznaczonych pod szkółki, plantacje nasienne i plantacyjne uprawy nasienne oraz w istniejących szkółkach wykopuje się nie mniej niż 15 dołów próbnych na każdy hektar badanej powierzchni.
2. Na pozostałych powierzchniach wymienionych w § 20 wykopuje się nie mniej niż 6 dołów na każdy hektar.
3. Doły próbne mają wymiary 1,0×0,5 m, a głębokość zależną od poziomu przebywania pędraków i postaci doskonałych, jednak nie mniejszą niż 0,5 m.
4. Materiał zebrany z poszczególnych dołów umieszcza się w oddzielnych, opisanych pojemnikach z nasyconym wodnym roztworem soli kuchennej.
§ 23
1. W uzasadnionych przypadkach, w porozumieniu z ZOL, dopuszcza się inną liczbę dołów oraz stosowanie innych metod i terminów kontroli.
2. W sytuacjach szczególnych, np. na stałych uporczywych pędraczyskach, na terenach górskich, podmokłych itp., dopuszcza się, po konsultacji z RDLP i ZOL, odstąpienie od kontroli występowania szkodników korzeni.